Planerar

Ja nu är planerna för ett Jul-Öppet Hus i full gång...har bokat lokalen i Gävle den 24 november mellan 10-16 och mellan 11-15 ska jag ha öppet hus. Har satt ihop 3 korgar som ska lottas ut och beställt lite gåvor till dem som antingen bokar klasser lr de 20 första som kommer, har inte bestämt hur jag ska göra än.
Ska slå in lite tomma lådor i olika storlekar så det verkligen känns juligt och osckå använda dem för att marknadsföra produkterna på ett fint sätt. Ska kika lite i jullådorna och se om där finns lite glitter , tomtar m.m som jag kan använda som dekor.
Kommer bjuda på glögg/julmust och pepparkaka...kanske lussebullar också.
Ska sätta ihop en inbjudning också, skriva lite vad som kommer hända och vad som gäller för dagen.

Hoppas på att många av kunderna kommer och vill ha en mysig stund och drar med sig lite nytt folk som vill boka in sig på klasser.

Vill gärna att familjen kommer förbi och tittar vad som händer också...det ger er en chans att se lite mer vad det är jag sysslar med.



Idag har mamma klarat av uppskrivningen för körkortet, jätte kul!   GRATTIS MAMMA!!!
Nu ska du se att vi snart är en hel bunt som har körkort.
Jag har uppkörning nästa vecka, Cicki har också sitt snart och sen kommer ju mamma nån gång efter det och nästa år så är det Evas tur att sätta sig o studera för körkort.


Happy Halloween allihop!

Kalops

ja idag gjorde jag Kalops på 2kg högrev, det blev till 3 måltider...kanske skulle ha räckt till 4 måltider men vill ju inte snåla så det finns för lite när man ska äta.
Två lådor åkte in i frysen och 1 i kylskåpet så vi har nått att äta imorrn *mums*
Ska bara ha lite plats över till mumsig ärtsoppa också som bonuspappa min ska koka imorrn...skulle gärna ha varit dit o sett hur dte går till så jag kan lära mig men har fasligt lite tid över.
Skulle egentligen ha gjort korvstroganoff och fryst in också men det finns det ingen plats för ärtsoppan ska ju också in i frysen. Fats är väl så det går när man ahr en liten frys och 1 fack rymmer Billys, fiskmat, glas och sånt, fack 2 är fullt med bär, potatisbullar, klyftpotatis och sånt grönt, 3:e lådan är olagat kött(korv, köttfärs m.m) och bara 1 låda kvar till färdiglagat. Man får stuva in allt så bra det går.

Idag tog vi en liten paus och gjorde chokladbollar tillsammans med Amanda som vi sen åkte ut till Östanå och bjöd på.  Hon har lite problem med att rulla bollar av smeten men det kommer så småningom. Formen spelar ju egentligen ingen roll så länge man gjort smeten rätt.

Nej nu hägrar sängen...

...go natt

Handlat m.m

Idag har vi storhandlat massa mat. bara kött(korv av olika slag, köttfärs o.sv.). Har provat gjort en fläskgryta med äpple och den blev riktigt god, blev 2 måltider av den och 2 måltider köttfärssås som vi har fryst in. Imorrn ska jag göra kalops på 2kg högrev som också ska frysas in sen. Vi har nu bara drygt 1000kr kvar denna månad och det kommer nog gå åt till färskvaror.
Skönt att ha lite färdigmat i frysen och all sån där köttig mat sen behöver man bara koka tillbehören ris, potatis eller vad man nu vill ha.

Ska titta på "Ett monster till Svärmor" nu.

Go natt

Recept på fläskgrytan:

Gryta med gris/fläskkött, lök och äpple
4 Portioner

400 g Grytbitar av gris/fläskkött
2 Purjolökar
1 (el 2) syrliga äpplen
1 Köttbuljongstärning
1 tb Soja
1 ts Curry
2 dl Vatten

Skär köttet i tunna strimlor eller tärningar (ca 2x2 cm). Skölj purjolöken och skär den i 1-2 cm breda skivor. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor.

Blanda kött, purjo och äpple i en form eller gryta. Bryt sönder buljongtärningen och lägg i den. Tillsätt sedan soja, curry och vatten.

Tillaga under lock på fulleffekt i 10 minuter. Tag ur grytan och rör om. Fortsätt tillagningen under lock på medel eller 3/4 effekt i 8-10 minuter

Låt grytan stå med locket på ca 10 minuter.

Godast med ris till, men man kan även ha kokt potatis. Kärlets storlek bör bara ca 2 liter. Effekten på micron i recepten är 750 watt.

Jag gjorde grytan på spisen med samma tidsangivelser och eftersom jag inte kan med att tugga purjolöks å pureade jag den och det blev riktigt bra.
till 1 dubbelt recept hade jag 1½ purjolök men kommer nog bara ta 1 purjo nästa gång


mår illa

Danne jobbar em och Amanda är hemma så hon och jag har varit en sväng till affären och handlat mjölk  m.m hittade pepparkaksdeg också så jag köpte två paket de håller till Maj så de kan ligga ett tag om det behövs.
För att ha lite kul med dotter min så har vi gjort chokladbollar....och mitt under alltihop började jag må illa antagligen migrän för jag har haft ont i huvudet sen jag vaknade och trotts värktablett så vill de inte gå över.
Har haft huvudvärk i flera dagar nu men inte mått illa.
Fler med huvudvärk? brukar ju kunna vara nått som går i min familj samtidigt.
Är fruktansvärt trött också och har sovit en dryg halvtimme men det hjälpte inget tycker jag.


Vårdcentralen

Ja idag har jag varit till min familjeläkare och fick utskrivet samma hydrokortisonsalvor som förra gången...ska sköta det ordentligt nu och se om det går över helt denna gång.
Har också tagit prover för och se hur min kropp mår...mitt BMI låg på 37 och det är inne på Fetma och väntar nu på svaren om kolestrol, m.m har också kollat levervärdena för att eventuellt kunna få tabletter som hjälp för viktnedgång. Ska försöka lite själv först och annars skulle jag höra av mig till läkaren igen.

Hade körlektion idag också...allting gick jätte bra och ska nu bara mängdträna hemma innan nästa uppkörning.
Om ni har bra tips på hur man låter bli att bli nervös så snälla ge mig dem...för är jag lika nervös inför nästa uppkörning så sabbar jag det säkert igen.

Idag ska jag måla vaggan som jag köpte förra veckan. Ja just ja det har jag nog inte talat om...var på loppis och hittade en liten gullig vagga och köpte den då Amanda inte har nån docksäng, men den var bara tråkigt träfärgad så jag har köpt vit sprayfärg så den ska bli fin och matcha de andra möblerna på hennes rum.

Har en massa yngel i akvariet nu, men upptäckte igår att en av de första guppyhanarna Pipp hade dött så han fick en begravning i toaletten. När jag sedan satte mig ner för att studera fiskarna så upptäckte jag att Nick (också en av guppyhanarna) var spårlöst försvunnen, antar att han dött och att de andra ätit upp honom för det finns inte en del av honom kvar. Så nu har vi bara en Guppyhane nämligen Tommy kvar. Hoppas att inte fler dör, fast gör det det så verkar ju ändå honorna vara sprickfulla med yngel för de är så tjocka. Tror att det är Platysarna som fått ungar men kan inte vara säker förän de växt till sig. 

besök i centrum

Innan Danne åkte till jobbet så fick han släppa av mig och Amanda på stan. Vi har varit och lämnat tillbaka böcker  och lånat nya böcker på Biblioteket och varit till Lindex och köpt ett par byxor åt mig...mina favvobyxor har ju gått sönder så jag var tvungen och köpa ett par nya som tur var hade jag iaf 30%rabatt på ett damplagg så lite billigare blev det.
Nu är vi hemma igen och har ätit ett litet mellanmål.

Imorrn har jag körlektion och sen ska jag till hälsocentralen och och träffa min husläkare. Har ju enorma problem med eksem på min högra hand och det vägrar försvinna trotts behandling med kortison och multum av mjukgörande. Har kikat lite på internet och tror att det är detta jag har:
http://huden.nu/dermatologen/patinfo/31-40/37.shtml det täcker nu  nästan hela lillfingret och ringfingret på höra handen och sprider sig mer och mer, det har nu gått ut i handflatan(det börjar med sådana blåsor som man ser på bilderna i länken).
Ska boka en tid för årskontroll också för jag vill veta hur mitt blodtryck är och kolesterol nivån o.s.v.

Ja vad ska jag hitta på nu då...ska väl starta en maskin med tvätt men sen blir det säkert bara att sitta framför datorn resten av dagen och hur kul är det på en skala mellan 1 och 10


"damm"sugare

Ja idag har vi haft en tjej här som har demat en "damm"sugare anledningen  till att jag skriver damm med situationstecken är därför att den är så mycket mer...istället för dammsugarpåsar så är det en dunk som man fyller på med 3 liter vatten när man ska städa.
Men denna maskin kan du dammsuga golv och mattor som vanligt men den här drar ur nått fruktansvärt med smuts ur allt. Hon dammsög Amandas madrass som hon har i sängen som hon bara haft ett halvår och ajg säger bara usch och blä och än värre var det när hon dammsög våran säng som vi haft i ca 4 år.
Du kan också torka golvet med den och med hjälp av vattnet och sugen få bort den jobbigaste intorkade glassfläck från tygsäte i bilen.
jaja maskinen är iaf helt fantastisk och vi köpte såklart en på avbetalning ska tilläggas eftersom priset var 34.000kr vid en visning annars är priset ca 41.000kr
Vi har dammsugit klart våran säng och Amandas, imorrn ska vi ta upp mattorna och göra rent dem + våra sittkuddar(stora kuddar som man har på golvet). Är du släkt/vän så kan du få hyra den för en dag 500kr, den är verkligen värd det...men vill du ha bevis så måste vi väl visa först antar jag*ler* 
Våran sängar kommer definitivt dammsugas och tvättas med denna maskin ofta, väldigt ofta.


Har haft klass idag också och det gick bara sååå bra...sålde för lite mer än 2000kr hoppas att jag ska lyckas sälja lite på söndag också så jag får ett till bi.

barnvakt

Är så irriterad på att det alltid ska vara så svårt att få barnvakt till Amanda. De flesta verkar anse att vi har barnvakt jämt men ser man på det så är det som högst 1 ggr/veckan  eller kanske 2-3ggr/ månad och det är inte mycket.
Vi som föräldrar måste få tid att ägna oss åt varandra eller bara åt oss själva ensamma.

Egentid är värt så mycket för alla individer och är viktigt för att iaf familjelivet ska fungera på ett bra sätt.
Om man  får ägna lite tid åt sig själv så mår man bättre och kan då fungera bättre som förälder och det är ju det enda man önskar sig.
 Det är jobbigt att alltid känna sig trött och hängig, inte orka med barnen och ständigt tjaffsa och skälla om småsaker, höja rösten för något som egentligen bara kräver lite uppmärksamhet, sitta och mysa i soffan, bygga pussel o.s.v Ja helt enkelt bry sig om och visa att man uppmärksammar vad någon vill och hur någon känner.

Att som föräldrar få tid för varandra är viktigt för annars så går man så småningom in i ett slentrianmässigt beteende och det hela slutar med att man bara är vänner eller kanske rent av ovänner.
Man måste kunna få tillfälla att bara få ligga i sängen o mysa, gå i affären utan barn eller kanske äta en middag ute och gå på bio o sen komma hem och ha fortsatt ensamtid, inte behöva kliva upp på natten vid något tillfälle och få sova ut tillsammans på morgonen.

Ja, Jag är förälder och det är mitt eget val men det behöver för den delen inte betyda att jag älskar att:
kliva upp 7 på morgonen,
torka upp upp än det ena än det andra från golvet eller bordet, 
ständigt ge uppmärksamhet när man bara skulle vilja krypa ner under täcket och läsa en god bok,
ha någon som ständigt trycker sig mot en på natten så man nästan dör av värmeslag,
väcker en på natten med gnyenden, skrik och gråt,
att någon när man ligger och läser kommer och sätter sig på boken och vill att man ska titta/lyssna på just henne,
städa upp varenda leksak hon slängt på golvet och inte vill/orkar plocka upp själv men enligt henne själv inte KAN plocka upp.
 
Ja allt detta som allt som oftast är en småbarnsförälders vardag

Att bara ha 1 person som sitter barnvakt och som efter ett tag känner att hon måste sitta barnvakt eftersom hon vet att ingen annan gör det. Detta trotts att när barnet låg i mammas mage och när hon var liten vard et bara prata om att hon knappt skulle få vara hemma för alla skulle sitta barnvakt, ta föräldradagar för att tillbringa tid med henne o.s.v

Ja jag gnäller men än sen det måste man få göra ibland.
Inget av detta innebär att jag inte älskar min dotter...jag älskar henne mer än jag kan säga och jag älskar allt som hon är även om det kan kännas jobbigt ibland.
jag älskar:
hennes blick och minspel när hon vet att hon gjort nått dumt och jag har upptäckt det,
hur hon ibland pratar på nått konstigt obegripbart språk som bara hon förstår,
att titta på henne när hon sover,
att se hennes koncentration när hon tittar på ett tv-program hon tycker om,
när hon sjunger Imse vimse spindel på finska med sin Mummo och skrattar och härmar röreslerna på sitt lite smått barnsligt tafatta sätt,
när hon bevisar att hennes hörsel funkar utmärkt och att inget undkommer henne genom att ge det mest härliga kommentarer när man minst förväntar dem,
när hon avslutar mina meningar trotts att jag försöker säga något till hennes pappa som hon inte ska förstå,
henne sura miner och när hon grimaserar,
att hon tycker om att läsa och sjunga precis som jag gör,
hennes entusiasm och glädje när hon får träffa eller se djur,
att hon med sin runda lilla haka och sina äppelkinder ser ut som en jätte gullig liten gumma

Jag skulle kunna räkna upp så mycket mer men då skulle ni inte orka läsa.
Jag tror att jag tappade tråden lite men jag hoppas ni förstår vad jag menar ändå
Detta var inget illa menat inlägg utan bara nått som dök upp i mitt huvud och som jag var tvungen att få skriva av mig

Arg

Amanda mår lite bättre just nu tempen visade 38,1(hennes normala temp är 37,2). Men feber hindrar inte henne att göra bus. Är så arg eftersom hon vet att hon inte får tömma pottan själv och ändå skulle hon göra det idag också hällde hon ut allt på golvet. Jag som för det första städade igår och sen är det allmänt irriterande att hon inte lyssnar på vad man säger. Just nu har hon tv förbud...kanske kan få henne att leka lite istället för att stirra på tv hela dagen...höjer sig tempen så hamnar hon ju ändå i soffan till slut.
Hon är lite snuvig och småhostig(hostar på nätterna och har gjort det ett tag nu).

Vet inte vad jag ska ta mig till idag...är så uttråkad och Amanda riskerar att hamna i kläm för är jag uttråkad så blir jag ofta arg/irriterad...vet inte varför det blir så men så är det.
Kanske kanske kan hon låta mig vara en stund så jag för sätta mig och scrappa men det är inte troligt, hon följer efter mig som en liten hund.
Hennes allmäntillstånd är det inget fel på iaf hon är hur pigg som helst. Just nu åker hon runt på sin Nalle Puh-bil och leker att hon ska åka till Högbo och mata fåglarna.
Nä nu ska jag äta lite frukost börjar bli hungrig.

inte så konstigt...

...att Amanda var så trött idag...nu innan nattningen så upptäckte jag att hon var alldeles knallröd om kinderna trodde först att det bara var trötthet men när jag skulle borsta tänderna så kände jag på henne och hon var varm, visade sig vara 39 graders feber. Lite alvedon o i säng...hon fryser nog för hon har nattlinne på sig och ändå kryper hon in under täcket riktigt ordentligt, normalt är att hon sparkar av sig täcket.
Stackars liten hoppas att hon får sova i natt och mår bättre imorrn.

en vanlig dag

Jo idag är väl en rätt så vanlig dag: Danne jobbar, Amanda är bråkig/busig, Eva är här och jag är uttråkad, trött och sitter vid datorn.
*skrattar* låter som en hemsk dag och som om inget har blivit gjort men det är snarare tvärtom.

Amanda vaknade tidigt som hon har gjort de senaste dagarna inge kul när jag är jätte jätte trött.
Eva kan på nått konstigt vis sova sig igenom allt hennes oväsen, för illa låter hon trotts att jag hyschar på henne flera gånger och talar om varför hon ska vara tyst.

Amandas nya favvo.film är "Fem Myror Är Fler Än Fyra Elefanter" och hon tittar på dem flera ggr per dag(har kasett 1 och 2 på vhs men den tredje saknas, köpte dem på en klädbytardag i Järbo typ förra året eller nått) och idag var inget undantag, men det hjälper henne inte att vara tyst och sitta still för det.
Vid 9 tog jag mig tillslut ordentligt ur sängen eftersom jag ändå fick springa o hjälpa Amanda hela tiden.

Vi åt lite frukost alla 3 och sen satte jag igång o städade.
Har dammsugit och torkat golven, städat hela toaletten, tvättat fönstren i vardagsrummet och Amandas rum, Eva har hjälpt mig vika tvätten(sängkläder), diskat...ja ni vet alla såna där hushållsbestyr.
Ska byta lite sängkläder i Dannes och min säng när han kommer hem också.

Amanda har gått mig på nerverna nästan hela dagen och vid tvåtiden fick hon gå o sova för hon var fruktansvärt trött och tjöt för minsta lilla, hon vaknade av sig själv efter ca 30-40min och var pigg igen.
Då fick hon en liten glass och sen har hon målat med vattenfärg men det var tydligen inte så jätte roligt(måste köpa tjockare papper för det gick bara sönder), men när jag tog fram den stora hinken med playdo då blev det liv ska jag säga...hon har suttit och lekt med det i säkert 1 timme nu, köpte lådan för bra länge sen när jag ville ha nått hemma för Amanda att göra på regniga dagar men inte öppnat den förän idag.
Blir ju en del smulor från leran men jag får väl plocka fram dammsugan igen, bara Amanda är nöjd och tyst o lugn ett tag så är det värt det.

Ska åka och köpa lördagsgodis när Danne kommer hem men innan det så ska vi lämna av Eva hemma hos sig. Hon har suttit och spelat PS2 sen 1 tiden ungefär. Amanda har inte varit snäll mot henne, hon har spottat på Eva idag och då blev Eva arg o satte henne på mattan vilket hon har min fulla förståelse för. Att spotta på folk är en ny ful grejj som Amanda har lärt sig, för inte så länge sen så spottade hon på Cicki också och hon blev också arg och satte Amanda på mattan. Att spotta på någon är fruktansvärt kränkande och det måste Amanda lära sig men det är svårt att veta hur. Några tips?

Oj blev ett långt inlägg idag. Nu vill amanda iaf ha hjälp att plocka undna leran.
Hej då så länge

Första snön

Ja nu snöar det....den första snön för i år. Det är väldigt små lätt flingor men det är ändå snö, får se om det lägger sig ett litet lager. I Norra Dalarna hade tydligen snöat 1½dm.
 Nu infinner sig julkänslan...Amanda och jag spelar julmusik och städar:-)

Backa

Oj vad det känns som att man bara har släppt allting och inte tar sig för att göra det som är viktigt.
Idag ska jag iaf ta mig i kragen och sätta mig och boka klasser, måste komma igång igen börjar få väldigt dåligt med pengar och att jag i överhuvudtaget inte jobbar hjälper ju inte precis.
Har plockat fram i stort sett allting jag behöver men ska vänta till de flesta har slutat jobba innan jag ringer.



Imorrn ska tydligen den första snön komma och kanske ligga kvar några dagar också.
Får se hur det blir...ska iaf plocka undan lite grejjer ute idag så att de inte blir snö på dem.


Övningskörde igår ute i Högbo. Backning var vad som stod på tablån och jag lärde mig en hel del av min bonuspappa Mats, han är väldigt händig och bra och ha till mycket ,ibland vet man inte vad man skulle göra utan hans hjälp. Det här är en av de gånger som man inser vad han egentligen betyder för en själv. Det är bara svårt att förmedla det, får hitta på nått till Fars dag som är snart.

Skit också!!!!!!!!!!!!!!!

uppdatering: Det gick åt H**v**e
Inget leende på läpparna här inte..jag fick en gubbe som egentligen är pensionerad men jobbar 2 dagar i veckan p.g.a att de har så mycket prov just nu.
1. Jag körde för fort när jag kom till nya hastighetsskyltar
2. Jag backade inte alls bra(jag har en tendens att glömma vilket håll jag ska vrida ratten när jag backar för att bilen ska gå åt rätt håll),
3.Skulle göra en vänstersväng på landsväg och blev kuggad eftersom jag hade 2 bilar bakom mig och jag svängde ändå(deras jäkla nollvision)
4. Råkade missa ett ställe där det var högerregel och kom på det precis efteråt, det var vid vägen som kommer ut ifrån parkeringshuset(Ni som bor i Sandviken vet vart jag menar)

Vi som har så fruktansvärt dåligt med pengar också ska vi behöva betala ytterligare nästan 1200kr för en uppkörning
 
Jag är så förbannad och ledsen, det var ju så dumma fel och att bli kuggade för dem känns inte alls kul.
Till råga på allt så får jag inte boka ny uppkörning förän imorrn eftersom gubben måste lämna in pappren först också ska de registreras. Vilket innebär att jag säkert får vänta ytterligare 1 månad innan nästa uppkörning. Jag som hoppades att jag skulle slippa halka, snö, regn och mörker när jag kör upp men så blir det väl inte

nervös

ska köra upp om 3 timmar och nu är jag nervös så jag har fullt med fjärilar i magen.
Hoppas hoppas att allt kommer gå jätte bra.
Skriver mer om detta när jag har tillgång till datorn nästa gång efter uppkörningen



Amanda har sovit sin tredje natt utan blöja. De 2 första nätterna gick hur bra som helst men i natt hände det en olycka. Jaja vi får se hur det fortsätter. Är svårt att få henne att kliva upp ur sängen på natten för att gå o kissa måste lyckas med det om dte här ska funka tror jag.

Första lördagsgodiset

Ja Idag har Amanda fått riktigt Lördagsgodis för första gången och hon var så nöjd med det hon fick. Hon valde 2 klubbor och lite smågodis i butiken när vi var där.
Här kommer en bild när hon äter sitt första Lördgasgodis i soffan och tittar på Disneydags:

image38



Amanda sov också sin första natt utan blöja(Natten till idag) och det gick så bra så...hon gick en vända innan hon skulle sova och sen väckte jag henne för pottbesök vid 23tiden innan vi gick o lade oss och sedan var hon upp 2 vänder på natten men inte för o kissa men hon gjorde det ändå när jag sa åt henne.
Så det var helt torrt i hennes säng på morgonen och i våran med(hon sov där sista timmarna på natten).
Får hoppas att det går lika bra i natt också för då ska nog dte här vara snart avklarat.


Här kommer en bild som jag tycker jättemycket om, som togs häromdagen när Anna och Eva var på besök för att äta bullar(Anna, hoppas det är ok att jag lägger ut den):
image39


Bara 2 dagar kvar nu till uppkörningen och jag försöker gå igenom saker och ting i huvudet, känns inge kul när man märker att man nog har glömt något t.ex inre kontroll av bilen vad ingår i den nu igen?
Rycka i bältet, testa singnalhornet, handbroms och vanlig broms...hmm känns som jag glömt något.
Kolla bromssystemet - öppna motorhuven och kolla bromsvätskan, stänga igen och sen in i bilen och prova bromsarna. Nått mer?
Sen har vi den Yttre kontrollen- slå på helljus, dimljus och  dimbakljus gå runt bilen och kontrollera att de funkar, kolla mönsterdjupet på däcken, kontrollera bromsljus och halvljus. Nått mer ?
Jaja får kika lite i boken och se om jag hittar svaren där och om inte så får jag fråga körläraren innan uppkörningen.

Scrapat igen

Ja här kommer ännu en LO som jag har gjort(den blommiga bakgrunden är lite glittrig också men det syns inte på bilderna):

image35
Ber om ursäkt att bilden är så dålig på vänster sida...det är en lampa som gör det
image36

image37